Video: Minister Blok neemt website WoonWijzerWinkel officieel in gebruik

Maandag 2 maart 2015 bezocht minister Blok de WoonWijzerWinkel en nam hij de vernieuwde website www.woonwijzerwinkel.nl officieel in gebruik. Bij de WoonWijzerWinkel kunnen woningeigenaren terecht voor onafhankelijk en deskundig advies over hoe zij hun woning energiezuiniger kunnen maken. Dit is goed voor het milieu, voor de gezondheid en voor het wooncomfort. En het scheelt ook nog eens geld.

De WoonWijzerWinkel is een initiatief van 14 gemeentes (onder andere Schiedam, Vlaardingen en Maassluis) van de voormalige stadsregio Rijnmond en Goeree-Overflakkee. Zij hebben zich verenigd in de Alliantie Duurzaam Rijnmond en werken samen met bewoners en bedrijven. De Vereniging van Nederlandse Gemeenten ondersteunt dit initiatief de eerste jaren met geld uit het SER Energieakkoord.

Door woningeigenaren te stimuleren energie te besparen en zelf duurzame schone energie op te wekken wil de gemeente Vlaardingen samen met haar bewoners een bijdrage leveren aan het reduceren van de CO2-uitstoot en fijnstof.

Door minder energie uit fossiele grondstoffen te gebruiken komt er minder fijnstof in de lucht. Fijnstof is slecht voor de gezondheid. Besparen op energiegebruik en het zelf opwekken van energie maakt bewoners bovendien minder afhankelijk van de onvoorspelbare stijging van de energielasten.

Verder zijn er werkgelegenheidskansen voor bedrijven in de bouw- en installatiesector en op termijn ook voor bedrijven in de duurzame energiesector als steeds meer energiebesparende maatregelen worden getroffen en duurzame energie wordt opgewekt.

Kortom, genoeg redenen om werk te maken van energiezuinige woningen. Dit kan al heel eenvoudig door het zelf aanbrengen van tochtstrips, radiatorfolie en een standby-killer. Of door het vervangen van een oude onzuinige koelkast en conventionele lampen door zuinige spaar- of LED-lampen. Een stapje verder is het (na)isoleren van muren, dak en vloer, het installeren van zonnepanelen en een zuinige hoog rendement CV-ketel. De meest vergaande vorm is een volledige renovatie tot een zogenoemde 'nul op de meter'- woning.

Wie meer wil weten over het energiezuiger maken van de woning kan voor gratis advies en informatie terecht bij de WoonWijzerWinkel. Op de website www.woonwijzerwinkel.nl. kunnen woningeigenaren online de potentiƫle besparingsmogelijkheden van hun woning in kaart brengen. Als er aanvullende vragen zijn dan kan telefonisch contact worden opgenomen met een adviseur van de WoonWijzerWinkel. Ook kan een bezoek worden gebracht aan de WoonWijzerWinkel op Heijplaat in Rotterdam waar in een expositieruimte van 2.500 m2 vrijwel alle oplossingen te vinden zijn om woningen te verduurzamen.

Interviews: Kelvin van den Berg
Camera: Dirk Klop
Montage: Kelvin van den Berg

Advertentie