Videopitch Dina Medina album release

Videopitch van de in Schiedam wonende wereldberoemde Kaapverdiaanse zangeres Dina Medina. Zij presenteert het materiaal van haar nieuwe album Pegam Na Mô op 13 november 2015 in Theater LantarenVenster.

Op haar album brengt de Nederlands-Kaapverdische brengt hierop een bijzondere combinatie van moderne en traditionele muziek uit het geboorteland van haar ouders. In Kaapverdië staat Dina Medina op een torenhoog voetstuk. Ze begint haar zangcarrière al op twaalfjarige leeftijd bij de Kaapverdische band Skysound, en vervolgens leent ze haar vocale talent aan diverse albums van bekende groepen als Gil & The Perfects en Splash. In die tijd is Medina een van de eerste Kaapverdische zangeressen die zo vroeg professioneel bezig is met muziek.

In 1995 maakt Medina haar solodebuut Paixao e Coracao, twee jaar later gevolgd door Separcao. Ze wordt daarmee een heuse popster in Kaapverdië. Beïnvloed door de Portugese fadozanger Fernando Lameirinhas gooit ze het roer om en brengt in 2006 het album Morna Mente uit, dat ze deels opnam met het Metropole Orkest. De zangeres geeft zich hierop op over aan de morna, een traditionele Kaapverdische muzieksoort vol melancholie. Het album ontvangt lovende kritieken en wordt beloond met twee prestigieuze Cabo Verde Music Awards. Dina treedt nationaal en internationaal op, en ontroert het publiek met haar betoverende stem. Alsof de zangeres het er niet druk genoeg mee heeft neemt ze ook deel aan de groep CaboCubaJazz, een internationaal gezelschap dat Kaapverdische en Cubaanse traditionele muziek fuseert onder leiding van Nils Fisher en Carlos Matos.

Op haar nieuwe album slaat Dina Medina een brug tussen Kaapverdische pop (funana en zouk), morna en andere Afrikaanse invloeden. De zangeres laat hierop al haar ervaringen tot uiting komen. Ze werkt samen met onder anderen gitarist Paulo Bouwman, Sara Tavares, William Araujo, Fernando Lameirinhas en Neco Novella. Een album dat niet alleen kenners van Kaapverdische muziek zal aanspreken, maar ook world-liefhebbers zal prikkelen.

Camera: Matthijs Rorije en Rinke Couvreur
Montage: Simone Breetveld

Advertentie