Videopitch Verborgen Stegen

Dit weekend én volgend weekend vindt het evenement Verborgen Stegen weer plaats in Schiedam en Vlaardingen! PopUpTv sprak met Jeroen Dijkstra en Gaby Vinig van de organisatie.

Op 12 en 13 en 19 en 20 september 2015 vindt de derde editie van Verborgen Stegen plaats. Een nieuw jong festival en platform voor jonge net afgestudeerde architecten, kunstenaars, interieurarchitecten, fashiondesigners en theatermakers. Dit keer onderzoeken we wat de stad voor mogelijkheden biedt op verlaten en verborgen plekken in Schiedam en Vlaardingen.

Zie voor een verslag van vorig jaar: http://www.popuptv.nl/pop-up-tube/verslag-verborgen-stegen-in-beweging

Locatie voor het festival is het oude stadshart van Schiedam en Vlaardingen. Door de schoonheid van beide steden is het de ultieme plek om dit vraagstuk te plaatsen. Wie wil niet in het historische centrum wonen? Maar hoe doe je dat als het woonaanbod beperkt is en de huizenprijzen steeds meer stijgen? We gaan daarom op zoek naar nieuwe manieren om te leven en te wonen. We onderzoeken deze oude steden en de potentie voor nieuwe mogelijkheden. Kunstprojecten- en installaties zullen in de verborgen en afgesloten stegen (smal en hoog) in het oude stadscentrum van Schiedam en Vlaardingen worden geplaatst. Er wordt samengewerkt met de Sodafabriek, de Havenkerk, De Kroon en Galerie Emmy Miltenburg. In Vlaardingen wordt gekeken naar locaties als de Kroepoekfabriek.

In tien stegen in Schiedam zal werk te zien zijn van verschillende net afgestudeerde kunstenaars. Zo zorgt Casper Braat met zijn werk Mc Jesus voor een ware bekering met Mc Donalds producten in een religieus jasje (http://mcjezus.com/#works). Gaia van Egmond verrast met haar bijzondere confetti tegel, net als Kaniz Rahman die met haar 'parasite architecture' een prachtige aanvulling op het festival is. Zie ook https://www.pinterest.com/kanizzie/parasite-architecture/

In de Sodafabriek in Schiedam wordt elke verdieping benut met schitterend werk. Zo zal onder andere het bijzondere en confronterende werk van filmmaker Fanny Hagmeijer te zien zijn. Zij studeerde aan St. Joost en studeerde af met On the verge. Met haar werk Carwash zoekt zij tijdens het festival de grenzen van pijn op en laat de bezoeker deze grenzen beleven door middel van film. Zonder kleren neemt ze je mee door haar Carwash.

De Sodaclub
Momenteel draait een nieuwe pop-up cafe/restaurant op een verborgen plek op volle toeren. In aanloop naar het festival zullen hier kleine events ter promotie van het festival worden georganiseerd en ook de opening zal hier plaatsvinden.

Met veel enthousiasme wil Verborgen Stegen ook de Rotterdammers naar deze plaats trekken en de schoonheid en bijzondere mogelijkheden laten zien.

INFO
Dit jaar vindt het festival voor de derde keer plaats, na twee eerdere succesvolle edities in samenwerking met de Open Ateliers Schiedam en de Open Monumenten Dag. De aanleiding voor dit kunstfestival is de fascinatie voor verborgen en verlaten plekken door kunstenaar en cultureel entrepreneur Jeroen Dijkstra.

Verborgen Stegen Schiedam & Vlaardingen
12 & 13 en 19 & 20 september 2015
Aanvang alle dagen van 11.00 tot 17.00 uur
Voor het programmaoverzicht zie www.verborgenstegen.nl

Over Jeroen Dijkstra Verborgen Stegen wordt georganiseerd door Jeroen Dijkstra en Ekster&Ekster. Jeroen Dijkstra is kunstenaar en cultureel entrepreneur. Hij maakt en exposeert kunst, investeert en organiseert in verborgen en onverwachte plekken, zoals het Verborgen Stegen Festival. Meer achtergrondinformatie over Jeroen is te vinden via www.jeroendijkstra.com. Met Ekster&Ekster organiseert en ontwerpt hij samen met kunstenaar Gaby Vinig de mooiste projecten en locaties welke zijn te bekijken via www.eksterenekster.nl.

Interviews: Rob van der Gaag
Camera: Christiaan Salub
Montage: Eewout Rorije

Advertentie